Despre Kempo
Lovituri cu mâinile si cu picioarele, lovituri cu coatele si cu genunchii, secerari, aruncari si proiectari, lupta la sol cu lovituri, fixari si imobilizari, torsionari si strangulari, într-un singur cuvânt kempo, un sport cunoscut doar partial în România, dar cu performante foarte mari pe plan international.
kempo este unanim recunoscut ca fiind prima forma de lupta atestata documentar la nivel mondial care a introdus în procesul de pregatire al luptatorilor principii de antrenament elaborate stiintific. Plecând din manastirea Shaolin din China, unde a fost folosita atât ca o metoda de lupta de autoaparare imbatabila, cât si de antrenament spiritual, aceasta disciplina s-a propagat la nivel mondial trecând din China spre Japonia si mai apoi în toata Asia, dupa care a ajuns pe continentul american si pe cel european. De-a lungul timpului, aproape toti marii maestri din diverse zone martiale au practicat initial acest sport, dupa care, selectând tehnicile care li se potriveau cel mai bine, si-au înfiintat propriile cluburi, dându-le denumiri care prindeau mai bine la publicul din zona respectiva. Printre „parintii“ disciplinei se numara Gichin Funakoshi - fondatorul Shotokan Karate, Masutasu Oyama - fondatorul Kyokushin Karate, Chojun Miyagi - fondatorul Goju-ryu, Choki Motobu, James Mitose, William Chow si Ed Parker. Tocmai de aceea, în foarte multe forme de lupta din zilele de astazi regasim procedee provenite din kempo.
În tot acest periplu în timp, dar si în spatiu, kempo-ul s-a dezvoltat permanent, a preluat influentele locale din zonele prin care a trecut, s-a modernizat continuu, devenind în prezent unul dintre cele mai atractive si mai complexe sporturi de lupta cu tehnici mixte.
Din punct de vedere competitional, aceasta disciplina se împarte în 12 probe de concurs, dintre care sase traditionale, de maiestrie sportiva, în care arbitrii puncteaza prin note - Kata, Kata Synchron, Kata cu Arme, Self-Defense, Self-Defense cu Arme si Gladiator - si tot atâtea de lupta - Semi-Kempo, Full-Kempo, Mix-Kempo Ukado, Knockdown, Kempo K1 si Kempo Grappling. Practic, orice sportiv se poate regasi într-una dintre aceste categorii, motiv pentru care si afluenta celor interesati la nivel national, dar si international, este foarte mare, la nivel mondial existând peste 15 milioane de practicanti ai acestui sport.
La nivel national, Federatia Româna de Kempo este forul national care coordoneaza si organizeaza activitatea acestui sport prin intermediul celor peste 50 de cluburi sportive afiliate, aceasta pepiniera reprezentând o extraordinara baza de selectie pentru formarea lotului national. La finalul anului trecut, lotul national de kempo, condus de Amatto Zaharia, a participat la Campionatele Mondiale de kempo individual din Antalya, în compania a peste 500 de sportivi seniori care au reprezentat nu mai putin de 36 de tari, unde a obtinut pentru a opta oara consecutiv primul loc pe natiuni, devansând Rusia si Turcia, clasate pe urmatoarele doua locuri ale podiumului.