Deprecated: array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /home/rmym1905/tehnici/library/Zend/Registry.php on line 206

Warning: ini_set(): A session is active. You cannot change the session module's ini settings at this time in /home/rmym1905/tehnici/library/Zend/Session.php on line 205

Deprecated: array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /home/rmym1905/tehnici/library/Zend/Registry.php on line 206
Despre Kikboxing - Fullcontact
 

Despre Kickboxing

kickboxing

Kick-boxul, ca evolutie a unor stiluri de lupta spre sport martial, are doua radacini:


Prima orientare a acestui stil îsi are originea în Japonia, în jurul anilor 1960, si este o varianta a Kick-box-ului “low-kick” sau “reguli orientale” de astazi. Acest stil este de provenienta asiatica ( mai ales japoneza ), având radacinile în evolutia unor stiluri desprinse din kyokushin karate. In setul de reguli de kick-box low-kick, pe lânga arsenalul din full-contact, sunt permise lovituri cu tibia pe coapsa atât pe exterior cât si pe interior.


Acesta este o combinatie de arte martiale incorporând tehnici din Muay Thai, Judo, Karate si Shoringi Kempo. Japonezii au împrumutat lucruri din Muay Thai si si-au denumit noul sport "Kick-boxing". Sunt utilizate aceleasi tactici ca în Muay Thai dar si lovituri de "ciocan" cu antebartul si proiectii de judo. Stilul a aparut la începutul anilor 1960 în Tokio si s-a raspândit repede în restul tarii. Nasterea "Kick-boxului Japonez" a aparut când fanii Muay Thai au început sa-i critice pe karateka japonezi în privinta vitezei si fortei lor.


Noguchi Osamu este considerat parintele kick-boxului japonez. El a fost unul dintre cei mai proeminenti promotori de lupte în Japonia În ianuarie 1966 Noguchi a constituit JKBA ( Japan Kick-boxing Association, Asociatia de Kick-box din Japonia ). In ianuarie 1967, Noguchi si reprezentantii din Coreea de Sud, Filipine si Thailanda au format “Orient Kickboxing Association” (Asociatia de Kick-box Orientala).“Kick-boxul Japonez" devine un sport de lupta popular dupa 1966..


În cursul anilor 80, WKA a fost singurul corp legal relevant pentru Kickboxing din Japonia. În anii 80 târziu si primii ani 90, mai multe organizatii concurente WKA au aparut; sportul a atins noi culmi în anii 90 cu aparitia marilor evenimente din seria K-1 ( lupte sub reguli de Muay Thai modificate ), promovate de maestrul Ishii. În prezent seria K-1 este evenimentul de cel mai mare succes si cea mai bine platita competitie de profesionisti din lume în materie de Kick-box/Thai-box.


A doua orientare a acestui stil îsi are originea în America de Nord, în jurul anilor 1970, si este o varianta a Kick-box-ului “high-kick” sau full-contact. A aparut din artele martiale ( predominant karate si taekwondo ) modificate de practicanti din Europa si America, în dorinta de a crea un sport de ring bazat pe lovituri de picior din stilurile mentionate combinat cu tehnicile de brat din boxul clasic. A fost numit initial "full contact karate", apoi "kick-box high kick" ( permitând lovituri de picior numai peste nivelul centurii ) sau, mai simplu, "fullcontact".


Pionierii disciplinei sunt Georg Bruckner, fondatorul WAKO si organizatorul primelor evenimente sportive de gen la nivel mondial si Dominic Valera ( în Europa ) iar in SUA - Mike Anderson, Bill Wallace si Benny Urquidez. Termenul de full contact la anglosaxoni a devenit sinonim cu kick-box high kick ;


Kick Boxing Karate este un sistem datorita deschiderii totale pe care o are, raportata la stiluri. Astfel datorita limitarilor impuse de fondator care încearca individualizarea stilului, au anumite limite, care, o data depasite, nu se mai identifica cu standardele care particularizau stilul. Kick Boxing Karate este un sistem deschis, inovator, cu autocorectie . Kick-box si Kick-box Karate sunt unul si acelasi lucru.


Kick-box este latura pur sportiva a sistemului care pune accent exclusiv pe pregatirea pentru competitii sportive. In Kick-box este interzis, în cea mai mare parte, portul centurilor colorate. Centurile nu au nici o relevanta, conteaza doar ceea ce poti face cu ceea ce cunosti, aceasta în limitele regulamentelor.


Kick-box Karate este un sistem martial si sportiv în egala masura. Caracterul martial si sportiv se preda în cadrul cursurilor specifice. La initiere se pune accent pe autoaparare, trecând gradat spre lupta de ring specifica Kick-boxului. În cadrul sistemului Kick-box Karate se acorda centuri colorate. Pentru a micsora decalajul dintre ceea ce cunosti si ce poti face cu ajutorul cunostintelor, sistemul Kick-box Karate a creeat o serie de competitii.


La începuturile dezvoltarii sistemului de Kick-box Karate, luptele se desfasurau doar în forma Full Contact., pe tatami fiind permise loviturile chiar cu adversarul cazut la sol, nu exista limita de timp. Luptele se terminau numai prin knock-out sau abandon. Cu timpul, pentru a permite cât mai multor persoane participarea la competitii, s-au creat competii specifce, cu protejare mare. S-au introdus tibiere, cochilii, proteze dentare, botosei, vesta piept, casca cu viziera, protectie antebrate etc.


În SUA si Europa de Vest numarul organizatiilor de Kick-box Karate este mare, existând organizatii pentru profesionisti, pentru amatori si mixte.. Capitala mondiala a Kick Box-ului profesionist este Las Vegas .În competitiile de lupte fara reguli sau cu minimum de reguli, precum UFC, K1, Pancratiu etc, se observa ca majoritatea celor care ajung în sferturi, semifinale si finale sunt luptatori de Kick-box Karate