Despre Kung-fu
Origini ale artelor martiale chinezesti pot fi gasite in urma cu peste 3000 ani. Ele au izvorat din necesitati de autoaparare si din activitatile militare. Luptele cu si fara arme erau o componenta esentiala a pregatirii soldatilor din China antica. Plecand de aici, artele martiale chinezesti au inceput sa incorporeze diverse filosofii si idei noi, imbogatidu-si mijloacele de la lupta la mentinerea sanatatii si metoda de autocultivare. Si in sens invers artele martiale au avut o influenta importanta asupra societatii si culturii chineze din care fac acum parte integranta.
Se spune ca primele forme de arte martiale au aparut in China in timpul Imparatulul Galben (Huangdi a devenit imparat in 2698 i.e.n.) figura legendara care, printre altele, a scris tratate de medicina, astrologe si arte martiale.
Shoubo kung fu practicat in timpul dinastiei Shang (1766-1066 i.e.n.) si Xiang Bo (similar cu Sanda)(incepand cu 600 i.e.n.) sunt doar doua exemple ale originilor kung fu-ului. In anul 509 i.e.n. Confucius (Kong Fuzi) a pledat atat pentru practicarea artelor literare cat si a celor martiale. Kung fu a inceput sa fie practicat de catre oamenii obisnuiti, din afara armatei si sectelor religioase. Un sistem de lupta numit jueli sau jiaodi este descris in Cartea Ceremoniilor (sec 1 i.e.n.). Acest sistem include tehnici de lovire, proiectari, prize si atacuri asupra punctelor vitale. Jiao Di a devenit un sport in timpul dinastiei Qin (221-207 i.e.n.).
Practicantii Taoismului foloseau un sistem de exercitii numit Tao Yin, care este si originea artei martiale numita Tai Chi Chuan (pinyin: taijiquan). S-au gasit dovezi privind practicarea Tao Yin-ului inca din anii 500 i.e.n.. Intre anii 39-92 e.n. a fost inclus in Istoria Dinastiei Han un document numit Cele sase capitole ale luptei cu bratele. Un doctor renumit, Hua Tuo a compus lucrarea Joaca celor cinci animale in jurul anului 220 i.e.n. Filosofia taoista si pricipiile acesteia referitoare la sanatate si modul de viata au influentat in mare masura artele martiale chinezesti.