Deprecated: array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /home/rmym1905/tehnici/library/Zend/Registry.php on line 206

Warning: ini_set(): A session is active. You cannot change the session module's ini settings at this time in /home/rmym1905/tehnici/library/Zend/Session.php on line 205

Deprecated: array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /home/rmym1905/tehnici/library/Zend/Registry.php on line 206
Despre Taekwando - arta martiala coreeana
 

Despre Taekwondo

Taekwondo

Documentele istorice marturisesc ca din antichitate оn orientul apropiat si departat (China, Corea, Japonia, Egipt, Mesopotamia) inca circa 2000-3000 de ani i.e.n., se practicau diverse metode de lupte. Incepind cu dansurile rituale de vinatoare si terminind cu razboaele- multe miscari ajung o baza pentru miscarile de lupta. Odata cu dezvoltarea civilizatiilor se dezvoltau si metodele de lupta. In Grecia antica luptele cu pumnii(boxul) si corp la corp erau in programul jocurilor Olimpice. Deasemeni “pancrationul”- in care au fost unite lovituri din box, lupta corp la corp si se permiteau lovituri cu orice parte a corpului. Cu timpul el sa renascut in luptele gladiatorilor din imperiul Roman. Dupa caderea imperiului Roman astfel de lupte se organizau in Germania, Franta, Anglia. Cu timpul ele sau transformat in boxul modern si in alte lupte contemporane. Un mare interes ne atrag stilurile de lupta din orient, cu specificul miscarilor si a filosofiei, baza carora a aparut prin mileniul 3 i.e.n. Mai multe autoritati din artele martiale sint de parerea ca o mare influenta asupra artelor martiale a avut calugarul Bodhidharma(448-529 e.n.). El a pus o baza puternica de antrenamente in manastirea Saolin, care e vestita si in zilele noastre. In diverse popoare pe parcursul mileniilor sau format diverse lupte nationale: China - kung-fu; India - selambam; Franta - savata; Japonia - djiu-djitsu, karate, aikido; Russia - sambo; Moldova - trinta; Tailand - muai-tai; Corea - Taekwon-Do, Sirim.


Istoria aparitiei artelor martiale se pierde оn adincul mileniilor. Stim ca in diferite popoare apareau diverse miscari cu minile єi picioarele, ce serveau pentru autoaparare sau pentru agresie. Un leagan al artelor martiale din orient am putea numi China, dar in acelasi timp aflam ca paralel egzistau lupte asemanatoare in India, Corea, Japonia. Ramurele lor sunt atit de incilcite, ca sa zici cu siguranta cind si unde a aparut o arta concreta este greu.


In ce priveste TAEKWON-DOul, radacinile miscarilor de baza apar prin veacul 1 i.e.n si se trag din luptele Subakghi, Takion, Hva Rando. In perioada aceia Coreia era impartita in trei state Silla, Cogurio, Pacja. Silla permanent suferea de la agresia din partea celorlalte doua state si datorits faptului acesta sa format un corp de ofiteri tineri cu numele de Hva Ran(florile june). In afara de antrenamentele cu arcul, sulita si spada ostasii antrenau disciplina spirituala si fizicul, diverse metode de lupta cu minile si picioarele. Pentru intarirea fizicului ei urcau in munti, in perioa rece se scaldau in riuri furtunoase, permanent gatinduse de apararea Patriei. Aveau reguli de etica asemanatoare cu “codecsul de cinste” al samurailor japonezi.


In 1955 de o comisie speciala, constituita din instructori, istorici si oameni de stat a fost aprobata denumirea, luptei noi, propusa de Cioi Hong Hi, si intarita ca TAEKWON-DO. Radacinele miscarilor de baza provin din luptele nationale coreene: subakghi(lupta bazata pe lovituri cu minile), takion(lupta cu picioarele), Hva Rando si Karate. Avind scopul de a forma o lupta universala, ce ar putea sa se opuie oricarei agresii, a fost selectate si stiintific modernizate miscarile intrasa un mod, ca azi Taekwon-Do e una din cele mai efective si populare arta martiala din lume. In afara de antrenamentele fizice Taekwon-Do are o baza spirituala si filosofica, cu principii etice ce serveste dezvoltarii moralului inalt.


In 1959 Cioi Hong Hi cu un grup de urmasi de ai sai face un turneu de demonstratie a artei Taekwon-Do in Vietnam si Taivan. De aici si a aparut ideia de a arata lumei intregi bogatia sufleteasca si puterea luptei noi, de aici incepe expansia Taekwon-Doului. Mai intоi in tarile asiatice si apoi in toate tarile lumii. Оn acelasi 1959 a fost fondata Asociatia Coreana de Taekwon-Do, iar la 22 aprilie 1966 a fost fondata Federatia Internationala de Taekwon-Do(ITF), in care au intrat Vietnamul, RFG, Malasia, Singapur, SUA, Turcia, Italia, Egiptul si Corea. Sediul se stabileste in orasul Seul. Ne dorind sa participe in jocurile politice ce se petreceau in momentul cela in Coreia, gen. Cioi migreaza in 1972 in Canada, unde se muta si sediul ITF. Din perioada aceasta in multe tari se inregistreaza si se dezvolta asociatii si federatii de Taekwon-Do ce se afiliaza ITFului. In 1985 sediul se transfera in Viena(Austria), unde se afla si in zilele noastre. In 1969 se petrece primul campiomat de rang internaюional(Campionatul Asiatic), din 1974 (CM din Canada) se petrec campionate mondiale. Campionate Mondiale se petreceau odata la trei ani, iar in zilele noastre odata la doi ani. Din 1980 se petrec si campionatele Europei. In zilele noastre Taekwon-Doul este una din cele mai populare arte de autoaparare si este practicat in peste 150 de юari de milioane de oameni.


Ca si copacul ce are radгcini, tulpina si crengi, frunze si roada asa, si Taekwon-Doul are stiluri si lupte reesite din el. Оn1973 se formeaza federatia mondiala WTF ce are un profil sportiv si complect difera de arta originala, iar in 1990 se inregistreaza federatia globala GTF, tehnica de baza putin difera de ITF, da totusi cu schimbari. In afara de aceasta mai apareau si apar stiluri reesite din Taekwon-Do, dar atit de neinsemnate, ca nu merita atentie. Tehnica originala, curata, stiintific modelata si argumentata sa pastrat in ITF.